چگونه بهتر یادداشتبرداری کنیم؟ 6 روش یادداشتبرداری حرفهای
اگر در کلاس درس یا سمیناری حضور دارید و آماده برای یادداشتبرداری هستید، بیایید در مورد برخی از تکنیکهای رایج یادداشتبرداری صحبت کنیم. هرکسی روشی متفاوت برای یادگیری دارد و به همین خاطر، ما در این مقاله به روشهای مختلف یادداشتبرداری اشاره میکنیم تا بتوانید با هر روشی که راحتتر هستید این فعالیت را به بهترین شکل ممکن انجام بدهید.
اما یادتان باشد از آزمایش کردن تکنیکهای مختلف برای یافتن روشی که برای شما مناسب است نترسید! آنقدر امتحان کنید تا به روش مناسب برای خودتان دست پیدا کنید.
1- ساختاریافته: طرح کلی
این برای افرادی است که سادگی را دوست دارند. این یکی از سادهترین راهها برای یادداشتبرداری است و برای اکثر مردم کاملاً طبیعی به نظر میرسد.
هنگام یادداشتبرداری از طرح کلی خود، با انتخاب چهار یا پنج نکته کلیدی که در سخنرانی پوشش داده میشود شروع کنید. در زیر آن نکات، چند نکته فرعی عمیقتر در مورد هر موضوع بنویسید، همانطور که استاد آنها را پوشش داده است.
اگر با دست یادداشتبرداری میکنید، فضای کافی در هر صفحه بگذارید تا فضای مناسبی برای نوشتن همه نکات فرعی خود داشته باشید. یا میتوانید آنها را روی یک رایانه ببرید و بهسادگی در سند متنی و دستنویس خود، آنها را دوباره مرتب کنید.
این یک روش عالی و ساده برای یادداشتبرداری است که به شما کمک میکند تا در طول کلاس دنبال کنید و به مطالب توجه داشته باشید، اما مرور این یادداشتها بعداً میتواند بسیار دشوار باشد. برای کمک بهمرور این نوع یادداشتها، سعی کنید هر نکته اصلی را بخوانید و خودتان بدون اینکه زیاد به یادداشتهایتان نگاهی داشته باشید، آنها را خلاصه کنید. از یادداشتهایتان استفاده کنید تا خودتان را در مورد اینکه واقعاً چقدر میدانید آزمایش کنید، نه اینکه آنها را بارهاوبارها بخوانید.
2- یادداشتهای روش کرنل
اگر میخواهید بیشترین بهره را از زمان مرور خود ببرید، روش کرنل، روش بسیار خوبی برای تقسیم یادداشتهایتان است.
در این روش، مقاله خود را به سه بخش یادداشت، نشانه و خلاصه تقسیم میکنید.
بخش یادداشتهای شما برای مطالبی است که در طول کلاس فرامیگیرید. شما میتوانید آنها را هرطور که دوست دارید ساختار دهید، اما بیشتر مردمدوست دارند از روش طرح کلی استفاده کنند (که در بخش قبلی بهصورت کامل برایتان شرح دادیم).
بخش نشانههای خود را در حین یا مستقیماً بعد از کلاس بنویسید. این بخش را میتوان با نکات اصلی، افراد یا سؤالات احتمالی سمینار یا کلاس پر کرد. از این بخش برای ارائه نشانههایی برای کمک به یادآوری ایدههای بزرگتر به خودتان استفاده کنید.
میتوانید بخش خلاصه خود را مستقیماً بعد از کلاس یا بعداً وقتی یادداشتهای خود را مرور میکنید بنویسید. از این بخش برای خلاصه کردن کل سخنرانی استفاده کنید.
بخشهای نشانه و خلاصه خود را تاحدامکان ساده نگه دارید. بااینحال، میتوانید بخش یادداشتها را با نمودارها، ارجاعات صفحه و هر چیز دیگری که برای نمایش صحیح مطالب ارائه شده در کلاس نیاز دارید پر کنید.
3- نقشه ذهنی
نقشه ذهنی روشی عالی برای یادداشتبرداری برای انواع خاصی از موضوعات است. دروس کلاسی مانند شیمی، تاریخ، و فلسفه که دارای موضوعات درهمتنیده یا ایدههای پیچیده و انتزاعی هستند برای این روش عالی هستند. از نقشه ذهنی برای دستیابی به نحوه ارتباط موضوعات خاص یا برای عمیق کردن یک ایده خاص استفاده کنید.
برای مثال، اگر در یک سخنرانی درباره دیجیتال مارکتینگ شرکت میکنید، با این مفهوم در مرکز شروع کنید و سپس «گرههایی» از همه چیزهایی که باعث رشد فضای دیجیتال کسبوکار شما میشود را همانطور که استادتان فهرست میکند، ترسیم کنید. چیزهایی مانند سایت، پیج اینستاگرام، سئو و…
بعداً برای مرور، بیشتر به عمق بروید و مفاهیم فرعی کوچکتری را به هر شاخه اضافه کنید. چیزهایی مانند زمان پست گذاری، نحوه اصولی نوشتن مقالات سایت، نوع محتوا متناسب با مخاطب و … شاخههای بزرگی را ایجاد میکنند. پس در این روش باید از اصل و عنوان کلی شروع کنید و کمکم به مسائل جزئیتر برسید.
بیشتر یاد بگیریم: دوره غیر حضوری و تصویری مهارتهای سخنرانی بداهه حرفه ای
4- نقشه ذهنی توسعهیافته
این روش یادداشتبرداری برای دانشپذیرانی که به دنبال به حداکثر رساندن یادگیری فعال خود در کلاس و بهحداقلرساندن زمان مرور خود هستند، عالی است. هدف از یادداشتها به روش ذهنی توسعهیافته، این است که با خود مانند دانشپذیری که هستید رفتار کنید، نه یک دستگاه رونویسی سخنرانی.
موضوعات را یادداشت کنید، فلش بکشید، دایرههای کوچک و نمودار درست کنید. سعی کنید در حین نوشتن فعالانه یاد بگیرید. در این نوع یادداشتبرداری، بهتر است هرآنچه که مینویسید، به زبان عامیانه خودتان باشد، تا بعداً بتوانید ارتباط بهتری با آن برقرار کنید.
احتیاط: درحالیکه این روش برای یادگیری در لحظه عالی است، مرور این نوع یادداشتها بعداً دشوار است. اگر شما یک یادگیرنده شنیداری و دیداری هستید و بسیاری از چیزهایی را که از سخنرانیهای خود یاد میگیرید حفظ میکنید، شاید برای شما خوب باشد. اگرنه، سعی کنید یادداشتهای خود را با روش کرنل جفت کنید تا بررسی آنها برای زمان استفاده از یادداشتها آسانتر شود.
5- نوشتن روی اسلایدها
بیایید صادق باشیم، این یادداشتبرداری برای افراد تنبل است … و البته باید بگوییم هیچ ایرادی نیز در آن وجود ندارد!
این یک روش فوقالعاده مؤثر و نسبت به دیگر روشها، آسانتر است.
اگر استاد شما بهاندازه کافی مهربان است که اسلایدهایی را که در سخنرانیهای خود استفاده میکنند در اختیار شما قرار دهد، فایلها را دانلود کرده و آنها را چاپ کنید. اسلایدها به شما اجازه میدهد تا روند طرح کلی را بالا ببرید. استاد قبلاً کار را برای شما انجام داده است! تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که یادداشتبرداری کنید و مفاهیم کلیدی را که قبلاً در اسلایدها ارائه شده است گسترش دهید و به متن اسلایدهای اصلی اضافه کنید.
این نیز یک روش مناسب برای یادداشتبرداری است، زیرا بعداً میتوانید به اسلاید نگاه کنید و کموبیش به یاد بیاورید که استاد هنگام رسیدن به آن اسلاید در مورد چه چیزی صحبت میکرد.
6- روش ترکیبی
اگر به زیباییشناسی فوقالعاده علاقه دارید، یا به طور خاص یادگیرنده بصری هستید، این روش ممکن است برای شما بهترین باشد.
وقتی یک صفحه خالی را به نمایشی زیبا از روند فکر خود تبدیل میکنید. سعی کنید از آن برای ترکیب جنبههای مختلف سایر سبکهای یادداشتبرداری استفاده کنید. از تمامی 5 روش قبل میتوانید استفاده کنید. در جاهایی که نیاز است توسعه ذهنی، در برخی جاها از نوشتن روی اسلایدها و یا نقشه ذهنی بهره بگیرید.
البته این روش دارای معایبی است. یادداشتبرداری سریع ممکن است دشوار باشد. هدف از روش ترکیبی، سازماندهی و جذاب نگهداشتن متن شما است. زمانی که اطلاعات را با حداکثر سرعتی که میتوانید یادداشت میکنید، ممکن است این نوع یادداشتبرداری برای شما کار سختی باشد. یکی از راههای مبارزه با این موضوع، این است که در طول کلاس در یک طرح کلی یا با استفاده از روشهای دیگر یادداشتبرداری کنید و سپس آنها را بعداً سازماندهی کنید.
یادتان باشد هر مطلبی امکان دارد بعد از مدتی از ذهن پاک شده و یا به فراموشی سپرده شود. شما میتوانید با یک یادداشتبرداری اصولی، جلوی این موضوع را بگیرید و از تمام دانشی که کسب کردید، بهترین استفادهها را داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.