یادگیری یادگیری (چگونه یادگیرنده باشیم)
استاد عزیزم شاهین کلانتری، درجایی نوشته بود: «مهمترین چیزی که باید برای آن برنامهریزی کنیم، برنامهریزی برای یادگیری است.» حقیقتاً چقدر درست گفته است. ما برای همهچیز برنامهریزی میکنیم الا برای یادگیریمان.
یادگیری به روش self learning یا خودآموزی باید تا زمانی که نفس میکشیم ادامه داشته باشد. تجربه من نشان داده هرچقدر بر روی یادگیری سرمایهگذاری کنید سود چند برابری به شما میدهد. در ادامه میخواهم به چند نکته برای «یادگیری هوشمندانه» بپردازم:
۱-یک یادگیرنده حرفهای، رفیق فابریک گوگل است نه شبکههای اشتباهی! (اینستاگرام و تلگرام) این شبکهها اطلاعاتی به شما میدهند که ناخواسته است ولی وقتی در گوگل سرچ میکنید دنبال اطلاعاتی هستید که به آن نیاز دارید. گاهی تعجب میکنم نه از افراد عادی بلکه از بسیاری از مدرسان که پاسخ بسیاری از سؤالاتشان را با یک سرچ ساده از گوگل میتوانند به دست بیاورند ولی همین کار ساده سرچ برای آنها تبدیل به یک عادت نشده است. من و همسرم برای اینکه سرچ کردن به یک عادت عمیق در وجودمان تبدیل شود هر وقت سؤالی از هم میپرسیم طرف مقابل بلافاصله میگوید: پاسخ سؤالت در گوگل هست؟ آیا گوگل کردهای؟ برای تمرین سعی کنید هر شب قبل از خواب حداقل ۳ سرچ مختلف در گوگل انجام دهید.
۲-یک یادگیرنده حرفهای، رفیق فابریک کتاب است. هرچقدر که در اینترنت اطلاعات عالی وجود داشته باشد، هرچقدر که ویدیوها و پادکستهای آموزنده ببینیم، هرچقدر که اهل سمینار و دوره باشیم، کتاب چیز دیگری است. منتها نه هر کتابی. خود من بهطورکلی، ۹۰% مطالعاتم در این سه حوزه است:
۱-توسعه فردی
۲-کسبوکار با گرایش بازاریابی و متقاعدسازی
۳-دیجیتال مارکتینگ
روش من برای پیدا کردن کتابهای خوب اینگونه است:
۱-معرفی افراد معتبر بهعنوانمثال آقای شعبانعلی، کلانتری، عادل طالبی، بچههای همشهری جوان مثل نفیسه مرشد زاده یا یاسر رضایی و …
۲-معرفی سایتهای معتبر مثل متمم، یک پزشک، کانون ترجمان
۳-کتابهای پرفروش آمازون و نشریات معتبر مثل نیویورکتایمز، مجله خلاقیت خودمان
۴-ناشران معتبر (بهعنوانمثال: نگاه نوین، نوین توسعه، آریانا قلم، هنوز، ابوعطا، هیرمند)
۵-خواندن خلاصه یا مرور کتابها در اینترنت و سپس تصمیمگیری برای خرید یا نخریدن،در اینجا از حسم هم کمک میگیرم.
۶-ارجاعات و معرفی کتابهای خوب دیگر که در خود کتابهای خوب هست نیز یک معیار برای من است.
۷-خود نویسنده معتبر (مثلاً ست گادین یا دانیل کانمن یا گری وی یا آدام گرنت یا مالکوم گلدول)
۳-یک یادگیرنده حرفهای یک یاددهنده هم هست. یادگیری و یاددهی دو دوقلوی افسانهای هستند که هرگز از هم جدا نمیشوند. احتمالاً بارها تجربه کردهاید که زمانی که موضوعی را برای دیگری توضیح میدهید خودتان بیشتر یاد میگیرید. بنابراین هر فردی باید سعی کند به خاطر خودش هم که شده آموختههایش را با دیگران به اشتراک بگذارد. این اشتراکگذاری میتواند به شکلهای زیر اتفاق بیفتد: رونویسی مطلب، خلاصهنویسی، بازگویی بهصورت یک وویس، توضیح به دیگران بهصورت شفاهی.
۴-یادگیرنده واقعی بعد ازآموختن یک عملی انجام می دهد. اساساً یادگیری واقعی با تغییر نگرش یا تغییر رفتار اتفاق میافتد. وقتی شما یک موضوعی را میخوانید یا میشنوید یا میبینید ممکن است رفتارهای زیر را انجام بدهید این به این معناست که آن یادگیری اثربخش بوده است:
سرچ کردن درباره آن موضوع
کامنت گذاشتن درباره آن موضوع
انجام اقدامی خاص (مثلاً تلفن زدن)
نوشتن درباره آن موضوع و …
۵-یکی از بهترین توصیههایی که میتوانم بکنم این است که یک وبلاگ بزنید و آموختههایتان را در آن منتشر کنید این کار آنقدر مزایا دارد که واقعاً نمیدانم از کدامش بگویم و شاید نگفتنش سنگینتر! باشد. برای کسی که قورمهسبزی نخورده چگونه میتوان طعم آن را وصف کرد. لطفاً وبلاگ بزنید تا خودتان متوجه معجزه آن شوید. این روزها به لطف وردپرس، داشتن یک وبسایت در اینترنت کمتر از ۲۰۰ هزار تومان خرج برمیدارد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.